
Kategorie
Producent
Cena
-
od
do
Promocja
Gastroenterologia
Emocje a jedzenie - Agata Szulc - Medical Education

Monografia bardzo przystępnie omawia mechanizmy i struktury organizmu biorące udział w regulowaniu emocji i apetytu, a także zaburzenia odżywiania wraz z innymi trudnościami psychicznymi i ich skutkami dla organizmu. Ponadto szeroko przedstawia profesjonalne metody interwencji w kryzysie psychicznym mogące zapobiegać rozwojowi zaburzeń odżywiania, w tym otyłości.
Dostępność: Dostępny
Wysyłka w: 48 godzin
ABC choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy

Błona śluzowa żołądka i dwunastnicy jest narażona na wiele czynników uszkadzających, ale istnieją także czynniki ochronne, które wpływają na jej prawidłowe funkcjonowanie. Jeśli czynniki agresji stanowią przewagę nad ochronnymi, dochodzi do nadżerek, a następnie głębszych ubytków czy wrzodów, które są poddane działaniu kwasu solnego i enzymów. Autorka w zwięzły sposób odpowiada na najważniejsze pytania dotyczące choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Choroby gastroenterologiczne wieku podeszłego

W książce przedstawiono aktualne zasady i najnowsze doniesienia z zakresu diagnostyki i leczenia chorób zależnych od kwasu solnego, choroby uchyłkowej jelita grubego, niealkoholowej choroby wątroby i chorób zapalnych trzustki. Niezwykle aktualnym tematem, zwłaszcza dla gastroenterologów, są nieswoiste choroby zapalne jelit, których drugi szczyt zachorowalności dotyczy osób w wieku 60–70 lat.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Dyspepsja czynnościowa - ważne pytania i odpowiedzi

Monografia „Dyspepsja czynnościowa – ważne pytania i odpowiedzi” to zwięzłe i przejrzyste kompendium wiedzy na temat istotnego i narastającego problemu klinicznego, jakim jest dyspepsja czynnościowa.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Jak się żywić w stłuszczeniu wątroby? Ewa Stachowska

Czy mając stłuszczoną wątrobę, mogę jeść jaja? Czy mogę napić się wina? I co ze słodyczami? Czy muszę o nich raz na zawsze zapomnieć? Czy będę musiał(a) być na diecie do końca życia? Kto z Was nie zadał sobie tych pytań po usłyszeniu od lekarza diagnozy - niealkoholowa choroba stłuszczeniowa wątroby (NAFLD, nonalcoholic fatty liver disease)? Stłuszczenie wątroby jest odwracalne pod warunkiem, że zastosujemy odpowiednie żywienie i wysiłek fizyczny. "Jak żywić się w stłuszczeniu wątroby" to poradnik dietetyczny prezentujący przepisy oparte na najnowszych zaleceniach obowiązujących w leczeniu tego schorzenia.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Schematy postępowania w wybranych chorobach gastroenterologicznych

Poradnik zawiera aktualne schematy postępowania w chorobie refluksowej przełyku, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, infekcji Helicobacter pylori, chorobach czynnościowych jelit, lambliozie i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten opracowane na podstawie najnowszych wytycznych oraz szeroko stosowanych standardów diagnostycznych i terapeutycznych. Książka jest doskonałym kompendium wiedzy, pomocnym w ustaleniu wczesnego rozpoznania oraz skutecznym leczeniu pacjentów z wybranymi problemami gastrycznymi w codziennej praktyce lekarza POZ.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin
Zaburzenia żołądkowo-jelitowe poradnik pacjenta

Na rozwój i zmiany w mikrobiocie jelit mogą mieć wpływ: stres, środowisko, dieta, leki wiek pacjenta, ale również poród i sposób karmienia w okresie niemowlęcym. Mikrobiota jelitowa – wraz z warstwą komórek nabłonka, układem krwionośnym, chłonnym, jelitowym układem nerwowym i układem immunologicznym związanym z błoną śluzową jelita – tworzy barierę jelitową. Zaburzenia w funkcjonowaniu tej bariery mogą doprowadzić do rozwoju wielu chorób. Autorka w zwięzły sposób opisuje zadania przewodu pokarmowego: jak funkcjonuje, co odpowiada za jego prawidłowe działanie.Przedstawia najczęstsze choroby przewodu pokarmowego: Wirusowe zapalenie żołądka i jelit oraz Zespół jelita drażliwego.Jakie są objawy tych chorób, zagrożenia, kiedy należy zwrócić się do lekarza. Proponuje też dietę pomocną w IBS.
Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 48 godzin
Zalecenia dietetyczne dla pacjentów z nieswoistymi chorobami zapalnymi jelit

Terminem „nieswoiste choroby zapalne jelit” określamy grupę chorób, których etiologia do tej pory nie została w pełni poznana. Należą do niej przede wszystkim wrzodziejące zapalenie jelita grubego i choroba Leśniowskiego–Crohna. Do licznych czynników środowiskowych wpływających na występowanie i przebieg nieswoistych zapaleń jelit należą: palenie papierosów, wysoko przetworzona dieta, infekcje bakteryjne, wirusowe, zaburzenia składu mikrobiomu, stosowanie niektórych leków (antybiotyki) oraz być może czynniki psychologiczne.
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 48 godzin